top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNaomi Kruisselbrink

Hoe pas je kleur toe in je interieur?

Het is alweer ruim een jaar geleden dat ik met een vriendinnetje door het bruisende Eindhoven liep - de Dutch Design week was in volle gang. We hadden er al een hele ochtend en middag opzitten en eindigde ons bezoek in een kleine pop-upstore. Ik kocht hier het boek 'Perfect Pallete' geschreven door Lauren Wager. Het boek staat vol met kleurinformatie en kleurencombinaties. Deze kleurencombinaties worden toegelicht aan de hand van 15 atmosferen. Het boek is ontzettend handig als je graag kleur wilt verwerken in je interieur maar niet goed weet waar te beginnen.


Kleuren hebben altijd al een symbolische betekenis gehad. Kunstenaars gebruiken kleur om emoties uit te drukken, op te roepen of juist emoties te beïnvloedden. Door de eeuwen heen werden kleuren rijker en betekenissen groter. Tegenwoordig heeft kleur effect op het feit of je iets mooi vindt of niet, het prikkelt je zintuigen en houdt zelfs soms je brein voor de gek. Gelukkig bestaan er enkele simpele tips om kleur toe te passen in je interieur.


Allereerst wat is het effect van een kleur: je kunt kleuren onderverdelen in warme, koude of neutrale kleuren. Rood, oranje en geel zijn warme kleuren en maken je energiek en stimuleren creativiteit. Koude kleuren zoals groen, blauw en paars werken kalmerend. Neutrale kleuren worden vaak gebruikt als achtergrondkleur of verbindingskleur. Voorbeelden hiervan zijn zwart, wit, grijs- en bruintinten. Wanneer je een kleurenplan gaat maken, begin met de basis. De basis bestaat uit elementen die je niet snel gaat veranderen in de ruimte. Voorbeelden zijn vloeren en gordijnen.


Ten tweede kun je met kleur goed ruimtes manipuleren. Bij kleine ruimtes kun je het beste kiezen voor neutrale, pasteltinten. De ruimte wordt nog ruimtelijker wanneer je bepaalde (grotere) meubels in dezelfde kleur mee verft. Je versterkt het geheel door je plafond licht te houden. Bij grotere ruimtes kun je kiezen voor heldere kleren in combinatie met neutrale kleuren. Deze combinatie zorgt voor balans. Hieronder zie je enkele voorbeelden die ik op Pinterest tegen kwam.


Als laatste een tip voor wanneer het gebruiken van een kleur zoals hierboven te gedurfd is: It's all about the details. Je bereikt een speels effect door een toevoeging van een lambrisering, een omlijsting te creëren van een object of de binnenkant van je kast te verven. Ook hiervan staan verschillende voorbeelden op Pinterest.


11 weergaven0 opmerkingen
bottom of page